Inspelning



Ringar på vattnet …



En fjäril viftar med vingarna i Afrika och det ger sen effekter som ingen kunnat ana

I var sitt hörn i Sverige försöker vi på våra olika sätt finna den optimala träningsformen som ger bäst hälsa hos oss med Parkinson. I vår norra landsända har vår Parkinsongrupp spelat pingis i drygt 2 år. För de flesta verkar denna sport inte den första aktivitet man tänker på att utöva när man har PS, trots att det är en sport som alla kan utöva. Den är inte kostsam samt att många av oss äldre har spelat pingis i unga år. Tillgängligheten här i Luleå är mycket bra på grund av att vi har tillgång till en nybyggd och stor hall för spel och många bord. Dagtid är hallen gratis att utnyttja och man behöver inte vara knuten till en förening, dvs den blir en spontanidrott. Det passar bra för oss i gruppen för en del av oss har möjlighet att spela dagtid.

Under den tid vi har spelat pingis har vi haft en häftig träningsmiljö som sporrat oss i utövandet. Personer med mycket stor tränings- och tävlingserfarenhet har funnits runt omkring oss och påverkat oss i positiv riktning med råd och tips om material samt träning. De visar vägen att allt är möjligt även om man har någon begränsning. En person med funktionsnedsättning har vunnit olympisk medalj samt en annan SM-guld och det finns veteraner som spelar EM och VM.

Vilket mervärde ger pingis mig med funktionsnedsättning?
Framför allt ger den tillfälle till social samvaro där man lär känna varandra. Allt eftersom får man bättre kontakt och kan prata om andra saker. Man kan ha roligt och trevligt tillsammans samtidigt som det kan finnas en tävlings- och vinnarinstinkt inblandat. Genom att man inte kan bedriva sporten ensam sätter det lite press på deltagarna att ställa upp. Man får en anledning att ta sig hemifrån.

Pingis är ett dynamiskt och komplex spel där man kan både spela enkelt eller energikrävande, allt efter egen förmåga och ambitionsnivå. Fysiska egenskaper som styrka, rörlighet, uthållighet, balans, motorik, snabbhet, reaktionshastighet är några komponenter som man kan bli bättre på. Man luraspå grund av spelets karaktär att kliva över sina normala begränsningar som kan vara seghet, känslighet och långsamhet i rörelserna, tendens till frysningar, sätta igång en rörelse (initiativfasen).
Ett vanligt fenomen när man spelar är att det är så roligt att spela att man inte vill sluta. Man drivs till att vilja avsluta med den perfekta duellen, Bara en sista boll.

För en person med Parkinson är det viktigt att arbetsminnet behåller och förbättrar sin totala kapacitet. I funktionen Working memoryingår bland annat analysförmåga, att kunna fatta snabba beslut, planera och utföra enligt strategier samt att inte upprepa misstag. Allt detta sker på några sekunder och därför triggas hjärnan till förbättring på neuronnivå.
All denna kunskap om pingis som ett bra verktyg till att bibehålla men dessutom förbättra sina förmågor bör stimulera den enskilde med Parkinson att prova på denna möjlighet.

Programmet Fråga Doktornhar uppmärksammat våra tankar och idéer om Pingis som en intressant och rolig träningsform och ett inslag om detta kommer att sändas under våren 2016.
Med hjälp av inslaget sprids kunskaperna om pingis runt om i Sverige som ringar på vattnet.


/Maritha Juhlin


Se bilder från inspelningen här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar